MATKUSTUSKAUSI : MATKAN KESTO: 
21.–27.12.2021 ti-ma, 6 yötä

Matkaohjelma:

 

21.12. Tervetuloa Lissaboniin!

Saavut tiistai-iltana Finnairin suoralla lennolla jouluiseen Lissaboniin, jossa oppaamme on sinua vastassa ja saattaa sinut ydinkeskustassa sijaitsevaan Lisboa Plaza -hotelliin.  


22.12. Löytöretkeilijöiden kaupunki

Keskiviikkoaamuna , Lissabonin heräillessä uuteen päivään lähdemme yhdessä tutkimaan kaupungin eri osia. Kiertoajelulla tutustumme monimuotoisen Lissabonin vilkkaaseen nykypäivään ja mielenkiintoiseen historiaan. Näemme kuuluisat Marques de Pombal ja Praça do Comércio -aukiot sekä leveän "kotikatumme" Avenida da Liberdaden. Kierros jatkuu kävellen Lissabonin vanhimmassa osassa. Aikanaan kalastajien ja merenkävijöiden asuttama Alfama on säilyttänyt alkuperäisen tunnelmansa. Sen sokkeloiset kujat kiemurtelevat kukkulan rinteillä niin kapeina ja mutkittelevina, että alas kolistelevan raitiovaununkin täytyy olla tavallista lyhyempi.

Tejo-joen rantaa pitkin ajamme Belemin kaupunginosaan, josta portugalilaiset löytöretkeilijät 1400–1500 luvuilla lähtivät purjehtimaan kohti uusia maailmoja. Käymme löytöretkeilijöiden muistomerkillä, näemme ulkoa käsin presidentin palatsin ja Hieronymoksen luostarin, jonka kirkosta Vasco da Gama on saanut viimeisen leposijansa. Luostari on kunnianosoitus tutkimusmatkailijan löytämälle merireitille Intiaan. Tarkemmin tutustumme luostarin yhteydessä sijaitsevaan Museu de Marinhaan. Löytöretket liittyvät niin olennaisesti Lissaboniin, että vierailu Merenkulkumuseossa kuuluu lähes jokaisen kaupunkiin saapuvan käyntikohteisiin.

Ennen yhteistä lounasta herättelemme makunystyröitä kuuluisalla Pastel de Nata -leivoksella, jonka nautimme perinteisesti kirsikkaliköörin kera. Miellyttävän lounasravintolan sisustuselementit ovat peräisin vanhoilta rautatieasemilta eri puolilta Portugalia. Ravintola tarjoilee portugalilaisen keittiön maukkaita ja konstailemattomia aterioita, jotka eivät taatusti jätä nälkäiseksi! Lounaan jälkeen sinulla on aikaa jatkaa löytöretkeilyä Lissabonissa omaan tahtiisi.


23.12. Azeitaon juustoja ja Sesimbran kalastajakylä

Torstai  vie meidät Lissabonin eteläpuolelle, viinitiloistaan ja juustoistaan tunnettuun Azeitaon pikkukaupunkiin. Paikallinen erikoisuus on pehmeä ja voimakas Queijo de Azeitao -lampaanjuusto, jota tuotetaan vain tällä alueella ja myydään kaikkialla Portugalissa. Vierailemme perinteisellä juustotilalla, käymme juustomuseossa ja tutustumme artesaanijuuston valmistukseen – luvassa on myös juustomaistiaiset viinilasillisen kera.

Retki jatkuu Arrabidan luonnonsuojelualueella kiemurtelevaa tietä pitkin. Ylitämme metsäisen Arrabida-vuoriston ja saavumme Atlantin rannikolle Sesimbran kalastajakylään, joka kalastusveneineen ja rantaravintoloineen on onnistunut säilyttämään kylämäisen tunnelmansa. Yhteisellä lounaalla nautimme tietysti tuoretta kalaa samalla kun näköalat merelle ja rantabulevardille tarjoilevat esteettistä nautintoa. Lounaan jälkeen palaamme Lissaboniin, jossa sinulla on vapaata aikaa omatoimiselle ohjelmalle.

Sielukas Fado-ilta

Illalla sinulla on mahdollisuus viettää pieni tuokio tunnelmallista fado-laulua kuunnellen.  Voit varata lipun iltaelämää pursuavassa Bairro Altossa sijaitsevaan Adega Machado -ravintolaan, jonne on hotellistasi vain hieman yli kilometrin kävelymatka.

Täydennä ohjelmaasi - lippu fado-iltaan - kesto n. 45 min, hinta ennakkoon 22 €/hlö sisältäen esityksen, yhden juoman ja pientä purtavaa


24.12. Kansanomaisen Mourarian värejä ja tarinoita

Jouluaattona tutustumme Lissabonin vanhimpiin osiin lukeutuvaan Mourariaan. Alfaman vieressä sijaitseva Mouraria on värikäs ja aitoudellaan kerrassaan valloittava. Lissabonin modernisoituessa täällä elämä sykkii kuten menneinä vuosikymmeninä. Kävelykierros sokkeloisilla kujilla vie sinut syvälle Mourarian – ja myös Lissabonin – sieluun, jossa historian eri kerrostumat kertovat omaa tarinaansa. Silloin tällöin kujilla spontaanisti kumpuavat fado-laulut ovat ominaisia Mourarialle. Retken aikana oppaamme kertoo alueen historiasta ja gastronomiasta - kuulet myös miten Maria Severa liittyy fadoon ja Mourariaan. Pistäydymme nauttimassa kirsikkaliköörit ennen kuin päätämme kierroksen yhteiseen lounaaseen perinteisessä paikallisravintolassa. Retkellä on myös mukana alueen perinpohjaisesti tunteva paikallisopas.

Jouluaaton illallisen nautit oman hotellimme ravintolassa (huom. opas ei ole mukana illallisella).


25.12. Joulupäivä kuten haluat

Joulupäivä on varattu rentoutumiselle ja omatoimiselle ohjelmalle. Voit lähteä vaikkapa seuraamaan joulumessua tai suunnistaa kävelyretkelle persoonallisiin kaupunginosiin. Suuntaatpa sitten sokkeloiseen Bairro Altoon, eleganttiin Chiadoon tai ruutukaavamaisen selkeään Baixaan, kohtaat omaleimaisen tunnelman, jossa on helppo viihtyä. Upeaa kaupunkinäkymää punaisten tiilikattojen yli Tejo-joelle voit puolestaan ihailla Castelo de São Jorgen kukkulalta – muista varata aikaa ja hyvät jalkineet, sillä kapuaminen ylös maurilaislinnakkeelle käy kuntoilusta!


 

26.12.  Satumainen Sintra, Cabo da Roca ja Cascais

Sunnuntain vieton aloitamme retkellä upeista linnoistaan tunnettuun Sintraan. Noin 25 km päässä Lissabonista sijaitseva ­UNESCOn maailmanperintökohde ihastuttaa kauneudellaan. Historiallisen keskustan viehättävät rakennukset, pittoreskit kujat ja vehreät puutarhat ovat jo sinänsä hyvä syy vierailla Sintrassa.

Kaupungin ylle kohoavien linnojen vetovoima on kuitenkin kiistaton. Vanhin näistä on 800-luvulla rakennettu maurilaislinna, jonka rauniot ovat vielä nähtävissä ylhäällä rinteellä. Vuoren huipulla maiseman kruunaa kuningatar Marialle 1800-luvulla rakennettu Penan palatsi, johon tutustumme tarkemmin. Linnan romanttista tyyliä edustava arkkitehtuuri yhdistelee vahvoja värejä sekä koristeellisia ja myyttisiä elementtejä luoden mielenkiintoisen vastakohdan linnaa ympäröivälle metsälle. Sisätilat esittelevät 1910-luvun portugalilaisen ylimystön elämää.

Linnavierailun ja Sintrassa nautitun lounaan jälkeen käymme paikassa, ”jossa maa päättyy ja meri alkaa”. Euroopan läntisin niemi Cabo da Roca on yli satametrinen, jyrkkä kallioniemi, jonne maailman uskottiin aikoinaan loppuvan. Paluumatkalla pysähdymme hetkeksi Cascaisiin, ennen kuin palaamme kaunista rantatietä pitkin takaisin Lissaboniin.


27.12. Näkemiin Lissabon!

Varhain maanantaiaamuna klo 4:15 oppaamme ja bussi noutavat sinut hotellista lentokentälle, josta palaat Finnairin aamulennolla Helsinkiin.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

24.09.2021
Vuoden 2022 matkoja avattu myyntiin!
21.09.2021
Toimistomme syys- ja lokakuun aukioloajat
27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut