MATKUSTUSKAUSI: MATKAN KESTO: 
15.-22.9.2020
10.-17.10.2020

ti-ti tai la-la, 7 yötä

 

 

Varaa matkasi

Kohde: Sisilia

Matkaohjelma

1. pv Tervetuloa Sisiliaan!

Tiistaina (lokakuun lähdöllä lauantaina ) saavut Lufthansan reittilennolla Münchenin kautta Sisilian toiseksi suurimpaan kaupunkiin Cataniaan. Suomenkielinen matkanjohtaja on sinua vastassa Catanian lentokentällä, josta aloitamme Sisiliaan tutustumisen. Parin tunnin ajomatka saaren sisäosien kautta johdattelee meidät antiikin Kreikan tärkeimpiin kaupunkeihin kuuluneeseen Agrigentoon, joka kreikkalaisajalla kantoi nimeä Akragas. Sen lumoihin ovat jääneet mm. antiikin kreikkalainen runoilija Pindaros sekä Goethe, joka kaupunkitalostaan saattoi ihastella Temppelilaaksoon avautuvaa näkymää. Noin 2500 vuotta myöhemmin antiikin Akragasin loisto on edelleen aistittavissa. Se puhuttelee sinua hämmästyttävän hyvin säilyneissä doorilaistemppeleissä sekä kaupungin raunioissa. Henkeäsalpaavan kaunis alue sai suojakseen UNESCOn maailmanperintökohteen statuksen vuonna 1997. 

Kävelykierros vie sinut antiikin arvoitukselliseen maailmaan. Yhteisen lounaan nautimme Agrigentossa ennen matkan jatkumista määränpäähämme Palermoon, jonne on noin 2,5 tunnin ajomatka. Alkuillasta majoitumme Palermon historiallisessa keskustassa sijaitsevaan Palazzo Sitano -hotelliin . Ilta on vapaa omalle ohjelmallesi.


2. pv Värien ja makujen Palermo

Palermolainen aamupäivämme on täynnä värikkääseen ja äänekkääseen tapaan soljuvaa sisilialaista kaupunkielämää. Vuosisatojen ajan Sisilian pääkaupunki Palermo on todistanut eri kulttuurien kohtaamisia, josta kertovat niin upeat barokkikirkot, goottilaiset palatsit sekä arabialaisen taiteen ja arkkitehtuurin mestarilliset luomukset kuin värikkäät katumarkkinatkin. Palermon syvimmän olemuksen tavoitat kuitenkin kapeilla kujilla ja tunnelmallisilla aukioilla, joiden varsilla ränsistyneet talot huokuvat erilaista kauneutta. Yhdistelmä on merkillisen puoleensavetävä. Kaupunkikierroksella näet ulkoakäsin mm. katedraalin sekä Euroopan kolmanneksi suurimman teatterin Teatro Massimon, jonka portailla näyteltiin Kummisetä III -elokuvan dramaattinen kohtaus. Teatteri produktioineen on esittäytynyt mm. Savonlinnan oopperajuhlilla.

Ikivanhoja kujia pitkin kävelemme Marrakeschin medinaa muistuttavalle Ballaròn torille. Värit, maut ja äänekkäät kauppiaat muodostavat kirjavan sekoituksen taatusti autenttista palermolaista tunnelmaa. Paitsi arkkitehtuurissa eri kulttuurien vaikutus näkyy vahvasti Palermon ruokakulttuurissa. Maistamme paikallista herkkua, uppopaistettuja riisipalloja ennen kuin jatkamme kirpputorimaiselle La Vuccirialle, jossa tahti on huomattavasti verkkaisempi.

Käymme vielä Palermon ulkopuolella ihailemassa Monte Pellegrinolta avautuvaa näköalaa. Vierailemme loisteliaista sisätiloistaan ja upeista mosaiikeistaan tunnetussa Monrealen katedraalissa ja puutarhassa. Bysanttilaista, arabialaista ja normannityyliä yhdistelevä katedraali pylväskäytävineen ja loisteliaine sisätiloineen on ansaitusti listattu UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Palermossa nautitun lounaan jälkeen vietät iltapäivää ja iltaa omaan tahtiisi.


3. pv Cefalù ja herttuoiden viiniä Casteldacciassa

Tänään retkeilemme meren äärellä sijaitsevaan idylliseen Cefalùun. Pohjoisrannikon suosittu rantalomakohde tarjoilee leppoisaa pikkukaupunkitunnelmaa. Vanhoissa kortteleissa sinulla aikaa tutkia pienten putiikkien valikoimia - erilaiset käsintehdyt tuotteet ovat suosittuja tuliaisia.

Pistäydymme Cefalùn katedraalissa ja jatkamme matkaa lyhyen ajomatkan päähän Casteldacciaan, sisilialaisten viinien syntysijoille. Vietämme iltapäivää Duca di Salaparutan viinitilalla, jonka modernissa esittelytilassa nautimme paikallisia juustoja, leikkeleitä, vihanneksia ja maistamme kolmea eri viinilaatua tilan tuotannosta. Kiitos Salaparutan herttuoiden vuonna 1824 aloitettu viinintuotanto jatkuu edelleen – tilan viinit tunnetaan korkeasta laadustaan ja alueelle ominaisesta aromistaan. Myöhemmin iltapäivällä palaamme Palermoon, jossa sinulla on vapaata aikaa. 


4. pv Jumaltarujen Selinunte ja Catania

Hyvästelemme Palermon ja lähdemme kohti Sisilian etelärannikolla sijaitsevaa Selinuntea, jossa jättiläisten, jumalien ja Homeroksen sankareiden sanotaan seikkalleen. 1800-luvulla käynnistetyt kaivaukset ovat tuoneet pala palalta päivän valoon yhden Euroopan suurimmista arkeologisista alueista. Se on todellinen mytologian ja historian aarrearkku, joka vetää puoleensa niin tutkijoita kuin matkailijoitakin. Kävelykierroksen aikana eloon heräävät niin antiikin kreikkalaisen siirtokunnan vaiheet kuin muinaiset myytit ja legendatkin.

Viehättävässä maalaisympäristössä nautitun lounaan jälkeen matka jatkuu kohti Cataniaa, jossa majoitumme Plaza-hotelliin . Illalla ennätämme pienelle kävelykierrokselle Catanian vanhaan keskustaan, joka on kokonaisuudessaan UNESCOn suojelema. Oppaan vinkkien avulla löydät oman illallisravintolan, jossa voit nauttia vaikka Pasta alla Norma -annoksen!


5. pv Noto ja Syrakusa

UNESCOn maailmanperinnöstä pääsemme nauttimaan päivän retkellä, joka vie aluksi barokkikirkoistaan ja -palatseistaan tunnettuun Notoon. Se on yksi samannimisen laakson kahdeksasta barokkikaupungista. Vuoden 1693 maanjäristyksen jälkeen kaupunki ympäristöineen jouduttiin rakentamaan lähes kokonaan uudelleen. Roomassa 1600-luvun alussa syntynyt barokkiarkkitehtuuri oli noussut kukoistukseen vuosisadan lopulla, jolloin Noton jälleenrakennus alkoi. Lopputuloksena oli yhtenäinen arkkitehtoninen ilme, jonka UNESCOn huomioi vuonna 2002 liittämällä Noton maailmanperintölistalleen. Kävelykierroksella ihailemme sisilialaista myöhäisbarokkia, joka monien mielestä juuri täällä hehkuu upeimmillaan.

Antiikin ajan merkittävimpiin kaupunkeihin lukeutunut Syrakusa on perustettu vuonna 734 eaa. Kukoistuskauttaan kaupunki eli Dionysioksen aikana, jolloin se oli varteenotettava kilpailija jopa Ateenalle. Syrakusan katuja ovat mittailleet mm. Platon sekä Arkhimedes, joka kylvyssä ollessaan keksi nostetta koskevan lainalaisuuden. Tieteilijä oli niin villiintynyt keksinnöstään, että ryntäsi kadulle ilkosillaan ja huusi ”Heureka” – Olen löytänyt! Kierroksemme Syrakusassa alkaa Neapoliin arkeologiselta alueelta. Aiskhyloksen viimeiset tragediat saivat ensiesityksensä kreikkalaisessa teatterissa kirjailijan itsensä seuratessa. Roomalainen amfiteatteri puolestaan on nähnyt niin gladiaattoreiden taistelut kuin hevoskilpailutkin. Käymme myös ”Dionysioksen korvassa” , kaikuvassa luolassa, jossa tyrannin sanotaan kuunnelleen salaa vankien keskusteluita.

Ennen yhteistä lounasta käymme Syrakusan vanhassa osassa Ortigian saarella, jonne kreikkalaiset siirtolaiset aluksi asettuivat Korintista saavuttuaan. Pengertietä pitkin siirrymme saarelle, jossa kohtaamme taruja ja historiaa sekä jotain tuttua. Näemme Maniacen linnan, Apollon temppelin sekä katedraalin ja ihailemme hetkisen Aretusan lähdettä. Lucian päivän perinne johtaa Syrakusaan, jossa kaupungin suojelupyhimys Pyhä Lucia tiettävästi koki marttyyrikuoleman 13.12.304.

Yhteisen maalaislounaan jälkeen palaamme Cataniaan, jossa ilta on vapaa.


6. pv Ragusa ja Modica

Tänään jatkamme vielä Noton laakson barokkikaupunkeihin tutustumista. Kalkkikivikukkulalla, kahden syvän laakson välissä sijaitsevan Ragusa on päivän ensimmäinen vierailukohteemme. Irminio-joki jakaa Ragusan Yläkaupunkiin Ragusa Superioreen sekä Alakaupunkiin Ragusa Iblaan, jossa teemme kävelykierroksen. Toisiinsa nojailevat talot, yli 50 kirkkoa ja aatelispalatsia sekä niiden keskellä risteilevät kapeat kujat piirtävät historiallisen osan kaupunkikuvaa.

Seuraavaksi vierailemme Modicassa, joka sekin tuhoutui vuoden 1693 maanjäristyksessä. Uudelleen rakennettuna sen palatsit, kirkot ja talot tuntuvat nousevan suoraan kalliosta. Paitsi arkkitehtonisena aarteena Modica on tunnettu elävästä perinteestään. Aikanaan Espanjan kuningaskuntaan kuuluneeseen Sisiliaan kulkeutui kauppareittejä pitkin usein eksoottisia erikoisuuksia. Kaakao oli yksi näistä uusista herkuista. Modicassa suklaata valmistetaan yhä 400-vuotisten perinteiden mukaan atsteekkien resepteihin ja metodeihin pohjautuen. Maailmankuulu modicalainen suklaa saa usein mausteekseen chiliä, kanelia tai vaniljaa. Kannattaa maistaa! Rauhaisassa maalaisympäristössä nautitun lounaan jälkeen palaamme Cataniaan, jossa sinulla on vapaata aikaa.


7. pv Sisilian kruunu Etna ja Taormina

Kierroksemme Sisiliassa huipentuu viimeisenä retkipäivänä, kun nousemme Euroopan korkeimman tulivuoren Etnan rinteille. Sen 3350 m korkeuteen kurkottava huippu on monien purkausten seurauksena madaltunut. Kun Etna antiikin aikana syöksi tulta, ajateltiin vuorella asuvan tulen ja taontataidon jumalan Hefaistoksen työskentelevän. Nykytekniikan avulla mahdolliset purkaukset voidaan ennakoida hyvissä ajoin, ja Etnaa tarkkaillaankin jatkuvasti. Mikäli aktivoitumista havaitaan, vuorelle pääsy suljetaan.

Ajamme vajaan 2000 m korkeudessa sijaitseville Monti Silvestri-kraatereille, jotka ovat uinuneet vuoden 1892 purkauksesta lähtien. Niinpä täällä ei juuri esiinny rikin tuoksua. Kävelemme kraatereille dramaattisessa kuumaisemassa, jossa laavahiekka on hieman upottavaa. Kreikkalaisen mytologian Aiolos-jumala kesytti antiikina aikana tuulet ja piilotti ne Etnan luoliin. Nykyisin Etnalla tuulee aina, varauduthan retkelle lämpimällä vaatetuksella ja tukevilla ulkoilujalkineilla. Vulkaanisen tuliperän ansiosta Etnan ympäristö on suotuisaa viljelyaluetta, jossa kukoistavat viini- ja hedelmätarhat – mm. veriappelsiinit tulevat täältä.

Kuvauksellinen Naxoksen lahti ja taustalla siintävä Etna muodostavat häkellyttävän upeat puitteet Taorminan pikkukaupungille. Korkealla kukkulalla lepäävässä kävelijöille rauhoitetussa keskustassa vietät miellyttävän tuokion. Jo Syrakusan kreikkalainen ylimystö ja varakas keskiluokka kävi nauttimassa kaupungista ja Joonianmerelle avautuvista näkymistä. Laajalti 1700-luvulla Sisiliassa matkustanut Goethe kävi myös Taorminassa. Hänen kirjansa Italian matka päiväkirjoineen aiheutti varsinaisen ryntäyksen Taorminaan, josta tuli osa eurooppalaisen yläluokan ns. Grand Tour -kierrosta. Goethen kirja toimisi erinomaisena matkaoppaana yhä tänäkin päivänä. Kävelykierros – passegiata – tyylikkäällä Corso Umberto-kadulla, kreikkalais-roomalainen teatteri ja käynti katedraalissa tutustuttavat meidät kaupunkiin. Sinulla on myös aikaa piipahtaa kadun pikkuliikeissä ja käydä vaikka maistamassa paikallista herkkua, ricottajuustolla täytettyä cannolo-leivonnaista.

Iltapäivällä palaamme Cataniaan, jossa sinulla on vapaata aikaa. Läksiäisillallisella nautimme meren herkuista paikallisessa ravintolassa.


8. pv Kotimatka

Aamiainen ja huoneiden luovutus. Tiistaina (lokakuun lähdöllä lauantaina ) matkanjohtaja ja bussi noutavat sinut hotellista Catanian lentokentälle, josta palaat Lufthansan lennolla Münchenin kautta Helsinkiin.

Seuraavat ohjelmalliset matkat Sisiliaan

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN    
15.9. Ti 22.9. Ti Sisilia 7 yötä, Lufthansa 2 049,00 € VARAA
10.10. La 17.10. La Sisilia 7 yötä, Lufthansa 2 159,00 € VARAA

Esite

Lue/tilaa

Ajankohtaista

10.08.2020
Toimistomme heinä-elokuun aukioloajat
25.06.2020
Matkustusrajoitusten vaikutuksista matkoihimme 31.7.2020 asti
12.05.2020
Tietoa koronaviruksen vaikutuksista matkoihimme 30.6.2020 asti
29.04.2020
Tietoa koronaviruksen vaikutuksista toukokuun matkoihimme