MATKUSTUSKAUSI:  MATKAN KESTO: 
16.-21.5.2022
25.-30.7.2022

ma-la, 5 yötä

 

 

Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Matkaohjelma

1. pv Tervetuloa Etelä-Devoniin!

Maanantaiaamuna saavut Finnairin suoralla lennolla Lontoon Heathrow’n lentokentälle, jossa matkanjohtajamme odottaa sinua. Lentoasemalta jatkamme yhdessä junalla (junanvaihto Paddingtonissa ja New Abbotissa) Torquayn rantakaupunkiin ja majoitumme viehättävään Belgrave Sands -hotelliin , joka on kotisi matkan ajan. Majoittumisen jälkeen kohotamme tervetuliaismaljan ennen yhteistä illallista hotellissa. Tutustumme toisiimme ja käymme läpi tulevan matkaohjelman samalla kun kuulemme Torquayn rantakaupungista.

Torbayn lahdella sijaitseva Torquay on ihastuttanut jo viktoriaanisen ajan ihmisiä, se oli mm. kuningatar Viktorian suosikkikaupunki 1800-luvulla.  Monet Viktorian ajan eleganteista yksityishuviloista jatkavat elämäänsä matkailijoita ilahduttavina persoonallisina hotelleina. Kehitys pienestä kylästä suosituksi lomanviettokohteeksi vauhdittui rautatieyhteyden myötä. Agatha Christie syntyi ja vietti lapsuutensa Torquayssa, jonne hän palasi aikuisiällä lomanviettoon. Miljöö on idyllinen - hyvin hoidetut puistot, rantapromenadi, vilkas venesatama ja palmumaiset viherliljapuut, jotka matkasivat tänne Uudesta Seelannista 1820-luvulla. Rantakadun persoonalliset ravintolat ja keskustan pikkukaupat luovat oman viihtyisän lisänsä Torquayn kaupunkikuvaan.


2. pv Torbayn ja Lyme Bayn maisemissa

Tuhdin englantilaisen aamiaisen voimin aloitamme tiistaipäivän reippaalla noin 7,5 km kävelyllä, joka vie aluksi upealle Meadfoot Beach -rantatielle. Nousemme kaupungin kalleimmalle asuinalueelle, ylellisten huviloiden Thatcher Avenuelle. Myös näkymät alas Torbayn lahdelle ovat vaikuttavat. Laskeudumme Agatha Christien lempiuimapaikalle Anstey’s Cove -poukamaan, jossa dekkarikirjailijan sanotaan viettäneen myös romanttisia piknikhetkiä. Me nautiskelemme lounaseväistä ja merimaisemista ennen kuin jatkamme Walls Hill -kallioille tähyilemään seuraavan kauniin lahden, Lyme Bayn näkymiä.

Reitin viimeinen etappi kulkee Babbacombe Bay -rannalta Oddicombe Beachille ja sieltä edelleen jyrkähköä tietä pitkin Babbacombe Downsiin. Täällä on jälleen aikaa levähtää ja piipahtaa herkuttelemassa fish&chipseillä tai jäätelöllä ennen kuin auto noutaa meidät hotelliin. Iltapäivällä voi rentoutua vaikkapa hotellin allasalueella.

Alkuillasta kävelemme yhdessä matkanjohtajan kanssa keskustaan ja käymme maistamassa olutta Torquayn vanhimmassa pubissa – Hole in the Wall -pubin juuret juontavat aina 1400-luvulle saakka.


3. pv Agatha Christien Greenway House

Keskiviikkona aamulla kävelemme Torquayn pienvenesatamaan ja nousemme nostalgiseen 1940-luvun bussiin. Köröttelemme noin puolen tunnin matkan suurten puiden peittämälle niemelle, jonka keskellä meitä odottaa Agatha Christien Greenway House -huvila. Yrjöjen ajan tyyliä edustavan valkoisen huvilan ja sitä ympäröivän puistomaisen puutarhan seesteinen tunnelma valloittaa kävijän hetkessä. Agatha oli nähnyt tämän ”unelmatalon” jo lapsena, ja sen tultua myöhemmin myyntiin hän ei epäröinyt ostopäätöstä tehdessään. Täällä Agatha Christie viihtyi perheineen ja ystävineen Dart-joen rantamaisemasta nauttien ja  krokettia pelaten  -  perinteisiin kuului usein myös lukuhetki kirjailijan viimeisimmän murhamysteerin parissa. Hän vietti täällä kesänsä lähes neljän vuosikymmenen ajan pois lukien vuodet 1944-45, jolloin Greenway Housessa majoittui Yhdysvaltain laivaston joukkoja.

Melkein väistämättä täällä nousee mieleen moitteettomasti pukeutuneen belgialaisen herrasmiehen hahmo sipsuttelemassa hyvinhoidetulla kulkuväylällä... Kirjailijan luoma mestarietsivä Hercule Poirot kävelykeppeineen on ainakin kerran hypännyt kirjan sivuilta Greenwayhin, sillä täällä hän ratkoi murhamysteeriä elokuvassa Kuoleman huvimaja. Nykyisin National Trust – museolaitoksen omistama Greenway on avautunut kävijöiden iloksi. 1950-luvun tunnelma on läsnä huvilassa, joka on täynnä perheen huonekaluja sekä Agatha Christien henkilökohtaisia esineitä vaatteista keramiikkaan. Voit kierrellä omatoimisesti itse huvilassa, puutarhassa ja venevajassa sekä nauttia vaikkapa devonilaista kermateetä pikkupurtavan kera. Bussin kyydissä matkaamme takaisin hotelliin, jossa sinulla on aikaa nauttia hotellin palveluista.

Iltapäivällä voit lähteä noin 3 km kävelylle, joka vie aluksi  asfalttipäällysteistä tietä pitkin Wellswoodin kyläkeskukseen. Täällä poikkeamme Lincombe Woodsin metsäpolulle, josta laskeudumme alas Ilsham Valley -laaksoon ja sieltä nousemme takaisin ylös. Polku mutkittelee vehreässä sekametsässä maaston ollessa suurelta osin muratin ja saniaisten peitossa. Aika ajoin polun varrelta avautuu upea näköala merelle. Maasto on helppokulkuista, jossa muutama jyrkähkö nousu – polku on kuitenkin leveä, ja osassa on portaat.


4. pv Cockingtonin perinnekylä

Torstaipäivää vietämme elävässä Cockingtonin perinnekylässä ja virkistysalueella. Reilun vartin ajomatkan päässä odottaa sykähdyttävän kaunis miljöö olkikattoisine taloineen ja kartanoineen – jopa yleiset wc-tilat on varustettu olkikatoilla. Keskiajalta peräisin oleva kylä kuului alunperin Cockington Courtin kartanolle. Sen pelloilla laidunsi karjaa, ja metsissä metsästettiin rusakoita ja peuroja. Nykyisin kaupungin omistama virkistysalue tarjoaa kilometreittäin metsäpolkuja reippailijoille. Maasto on pääosin asfalttisoraa. Noin 5 km kävelyn jälkeen sinulla on aikaa vapaasti tutustua kylän herttaisiin rakennuksiin, itse kartanoon ja sen keskiaikaiseen kirkkoon sekä pitää evästauko. Nuori Agatha vieraili kartanossa säännöllisesti Mallockin perheen tervetulleena vieraana tai pikemminkin ystävänä.

Cockingtonissa voit myös nähdä lasinpuhaltajia ja seppiä sekä muita artesaanimestareita työssään. Heidän tuotteitaan voit ostaa tuliaisiksi kylän Visitor Welcome Point -keskuksesta. Seven Dials Cafe -kahvilan kotonaleivotut skonssit ja muut herkut vievät mielen ja kielen paikallisten tuottajien loihtimalle makumatkalle. Muista pistäytyä kauniissa Drum Inn -pubissa, joka on itsensä Sir Edwin Lutyensin suunnittelema. Takaisin hotelliin voit palata autokyydillä tai kävellä matkanjohtajan kanssa noin 4,5 km matkan. Päivän aikana sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua paikalliseen elämään, kun vietämme kahvitteluhetken Riikan kotona.


5. pv Patikointi Paigntonista Brixhamiin

Perjataina autot kyyditsevät meidät tänään viereiseen Paigntonin kaupunkiin. Aloitamme päivän kävelyn Paigntonin 1800-luvulla rakennetulta pitkältä huvilaiturilta. Suosittu merenrantakaupunki tunnetaan tuoreista merenherkuista, joita tuodaan päivittäin ravintolakokkien valmistettavaksi. Noin 9 km reitti vie pikkuriikkisen venesataman ohi Goodringtonin rannalle, josta etenemme rantaviivaa seuraillen Broadsandsiin, Elberry Cove -poukamaan ja edelleen Churstonin golfkentän kautta Brixhamin kalasatamakaupunkiin. Helppokulkuisen reitin varrella pidämme useita levähdystaukoja maisemista ja lounaseväistä nauttien. Ihastuttavan Brixhamin kaupungin elämä on aina keskittynyt sen kalastajasataman ympärille. Täältä perinteiset kalastusveneet lähtevät päivittäisille pyyntiretkilleen tuoden saaliinaan tuoreita merenherkkuja, joista Englannin Riviera on kuuluisa.

Sinulla on aikaa käydä ostoksilla pikkukaupoissa ja piipahtaa vaikkapa pubiin ennen kuin nousemme Western Lady -laivaan, joka vie meidät puolessa tunnissa Tor Bayn lahden yli Torquayhin.


6. pv Näkemiin Torquay!

Lauantaiaamupäivä on vielä aikaa nautiskella ja rentoutua. Voit pistäytyä vaikkapa Torquayn museossa ja tutustua Agatha Christien elämänvaiheisiin ja kirjalliseen tuotantoon keskittyvään näyttelyyn. Täällä voit myös astua sisään kirjailijan kuuluisimman hahmon Hercule Poirot’n työhuoneeseen. Kävelymatka hotellista on noin 15  minuuttia.

Puoliltapäivin kuljetus rautatieasemalle, josta jatkamme junalla Lontoon Heathrow’n lentoasemalle. Finnairin iltalento tuo sinut takaisin Helsinkiin.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

24.11.2021
Toimistomme marras- ja joulukuun aukioloajat
24.09.2021
Vuoden 2022 matkoja avattu myyntiin!
27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut