MATKUSTUSKAUSI:
maaliskuu-huhtikuu ja syyskuu-lokakuu
MATKAN KESTO:
ti-ti, 7 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Madeira 2022

Matkaohjelma

  -symbolilla merkityllä ohjelmalla voit täydentää matkaasi. Lisämaksulliset retket vaativat toteutuakseen minimiosallistujamäärän.


1. pv Tervetuloa Madeiralle

Tiistaina saavut Finnairin suoralla reittilennolla Funchaliin, jossa tapaat Madeiralla asuvan oppaamme. Lyhyen lentokenttäkuljetuksen jälkeen majoitut hotelliisi. Levähdystauon jälkeen saat oppaan kaupunkikatsauksessa hyödyllisiä käytännön vinkkeja lomapäiviäsi varten ja kuulet ajankohtaisista tapahtumista.


2. pv Viehkeä Funchal

Madeiran pääkaupunki on saanut nimensä portugalinkielisestä nimestä funcho. Se tarkoittaa fenkolia, jota ensimmäisten uudisasukkaiden saapuessa kasvoi saarella runsain määrin. Keskiviikkona  sinulla on aamupäivä aikaa katsastaa hotellisi lähiympäristön tarjontaa. Iltapäivällä  lähdemme  yhdessä tutustumaan Funchaliin bussilla ja kävellen. Non 4 tunnin mittaisen retken aikana näemme Vanhankaupungin tärkeimmät nähtävyydet: kauppahallin, tuomiokirkon ja huvivenesataman risteilyaluksineen sekä kävelemme Vanhankaupungin mukulakivikatuja. Vanhassakaupungissa astumme köysiratavaunun kyytiin. Upeiden kaupunkinäkymien saattelemana nousemme noin 550 m merenpinnan yläpuolella sijaitsevaan Monten kylään, joka on itse asiassa yksi Funchalin kaupunginosista. Vierailemme Kaarle I:n hautakirkossa Nossa Senhora do Montessa, josta laskeudumme jyrkkiä portaita pitkin korikelkka-asemalle.

Englanninkielistä nimeä toboggan kantava kelkka on ainoa edelleen käytössä olevista ns. vanhoista kulkuneuvoista. Aikataulun salliessa, halukkaat voivat huristella takaisin Funchaliin kahden istuttavien kelkkojen kyydissä. Kelkka-ajelu on lisämaksullinen ja maksetaan paikan päällä. Bussi noutaa kelkkailijat ajelun päätepaikasta

Madeiran kuuluisin juoma on saaren oma madeiraviini, jota on neljää eri makeutta. Madeiraviinin kerrotaan syntyneen sattumalta laivan ruumassa, jossa pitkän merimatkan aikana pilaantumisen sijaan viini vain parani. Päätämme retken paikalliselle viinitehtaalle, jossa maistelemme erilaisia madeiraviinilaatuja ja kuulemme lisää viinin vaiheista sekä valmistuksesta.


3. pv Kaupunkitunnelmia ja Atlantin antimia

Torstai on varattu kokonaan omalle ohjelmallesi. Madeiran noin 270 000 asukkaasta noin puolet asuu Funchalissa. Keskusta ei ole kovin suuri ja parhaiten siihen tutustut kävellen. Sataman aallonmurtajalla, Ilhéu da Pontinhalla voit käydä ihailemassa kuvauksellisia näkymiä kaupunkiin ja ympäröiville vuorille. Pääkatua Avenida Arriagaa pitkin päädyt Funchalin tunnetuimmalle nähtävyydelle, Sén tuomiokirkolle, jonka tuntumassa on useita mielenkiintoisia pikkumuseoita

Hotellialueen suuret ostoskeskukset tarjoavat helpotusta ostosnälkään. Pikkuputiikeista pitävä suunnistaa Funchalin keskustaan, jossa on lukematon määrä pieniä erikoisliikkeitä. Kaupunkikuvassa käsityöperinteet ovat hyvin esillä, kauniita koruommeltuja pöytäliinoja ja vaatteita myydään monissa Vanhankaupungin liikkeissä. Suosittuja tuliaisia ovat koruommeltyöt, koripunostyöt, käsinmaalatut keramiikkaesineet sekä tietysti madeiraviini.

Museoiden ystäville suosittelemme esimerkiksi Sisustustaiteen museota tai Koruommel- ja seinävaatemuseota. Jos uppoudut mielelläsi historiaan,  Madeiran historian keskus Story Center on juuri oikea paikka sinulle.

Meren herkut hallitsevat ravintoloiden ruokalistoja. Maista paikallista erikoisuutta, ankeriasta muistuttavaa espada-kalaa. Myös tonnikala, katkaravut ja simpukat ovat suosittuja. Liharuokien ystävä tilaa ehkä espetadaa, laakeripuutulella grillattua ja varrastettua häränlihaa. Illallisen voit nauttia myös kaihoisaa fado-laulua kuunnellen – yksi suosituimmista fado-ravintoloista on keskustassa sijaitseva  pieni Sabor a Fado.


4. pv Maalauksellinen Länsi-Madeira

Perjantain  kokopäiväretkemme antaa sinulle kattavan kuvan Madeiran historiasta ja nykypäivästä. Reittimme kulkee aluksi  etelä-rannikon tuntumassa viehättävien kylien ohitse Pico da Torren näköalapaikalle. Kuvaukselliset maisemat avautuvat alas lahdelle ja  Câmara de Lobosin kalastajakylään, joka esiintyy Sir Winston Churchillin maalauksissa. Euroopan aatelisten ohella Churchill vieraili säännöllisesti saarella  rauhallisesta tunnelmasta nauttien. Seuraamme Madalena do Mariin vievää tietä, jonka varrella näemme banaaniviljelmiä – teemme pienen kävelykierroksen banaanipuiden katveessa.

Retki etenee saaren keskiosassa sijaitsevan Paúl da Serran kautta. Noin 1500 m korkeudessa levittäytyvä, Madeiran ainoa ylänkö rauhaa huokuvine nummimaisemineen on kuin toisesta maailmasta. Matalien kukkuloiden täplittämälle alueelle nykyaika on saapunut tuulivoimaloiden muodossa. Lounaan nautimme Porto Monizin kalastajakylässä, luonnon muovaamien merivesialtaiden äärellä.

Paluumatkamme kulkee pohjoisrannikolla sijaitsevan São Vicenten kylän kautta etelään Encumeadan näköalapaikalle, jossa selkeällä säällä voit ihailla niin pohjois- kuin etelärannikon huikeita maisemia. Retken kruunaa maailman toiseksi korkein, suoraan merestä kohoava kalliojyrkänne, Cabo Girão. Atlantin aallot tyrskyävät kallioseinämään huimaavat 580 metriä alempana.


5. pv Luonnonystävän levada  

Täydennä ohjelmaasi, hinta 55 €/hlö, kesto n. 4 t

Madeiran levada-kastelukanavien historia yltää lähes yhtä pitkälle kuin saarella on ollut asutusta. Ensimmäiset levadat rakennettiin jo 1400-luvulla ja siitä lähtien niiden avulla on huolehdittu viljelysten vedensaannista. Kanavien huoltoa helpottamaan niiden viereen rakennettiin polkuja, jotka nykyisin tarjoavat mahtavat puitteet saareen ja sen luontoon tutustumiseen. Lauantaina  sinulla on mahdollisuus osallistua kevyeen, n. kuuden kilometrin pituiseen  Levada da Serra -patikointiin smaragdinvihreässä laaksossa. Kuljet pitkin kukkien reunustamaa levadapolkua, jolle tammien ja eukalyptuspuiden latvustot kaartuvat luonnolliseksi katoksi. Rauhallisesti etenevän kävelyretken näkymät ja luonnon äänet hemmottelevat kaikkia aistejasi. Ehkäpä tämä todellakin on Paratiisilaakso. Matkan varrella nautitun keittolounaan jälkeen palaamme Funchaliin.


6. pv Rantalomaa ilman hiekkarantoja

Sunnuntai on varattu kokonaan omalle ohjelmallesi. Kaupat ja kauppahalli pitävät ovensa avoinna vielä aamupäivän ja kauppakeskukset, museot sekä keskustan monet kauniit puistot vielä iltapäivän.

Madeiralla ei ole varsinaisia hiekkarantoja, mutta se ei estä aurinkoloman viettoa. Useimmilla hotelleilla on hyvät uima-allasalueet ja kaupungissa on muutama pieni laavahiekkainen ranta. Parhaat uintimahdollisuudet ovat merivesialtaissa, joita Funchalissa on neljä


7. pv Nunnien laakso ja puutarhaloistoa

Maanantaina  ajamme hieman Funchalin ulkopuolelle. Matkan ohjelmallisen osuuden päätteeksi luomme vielä silmäyksen Madeiran uskomattomaan luontoon. Ensimmäinen etappimme on Pico dos Barcelosin näköalapaikka, josta voit ihailla upeita näkymiä alas Funchaliin. Täältä jatkamme  noin 1092 m korkeuteen Eira do Serradolle – ympäröivien vuorten ja niiden välissä lepäävän  Nunnien laakson kauneus on mykistävä.

Luonnon muovaamista maisemista viemme sinut Funchalin kasvitieteelliseen puutarhaan, jossa näet kaupunkia taas hieman eri näkokulmasta. Täällä tutustut saaren omaan ainutlaatuiseen kasvillisuuteen  sekä eksoottisiin,  muualta tuotuihin värikkäisiin kasveihin. Ne viihtyvät puutarhassa yhtä mainiosti kuin koko saarella. Mikä mainio paikka retken päätöskohteeksi Madeiran kelluvassa puutarhassa!


8. pv Näkemiin Madeira!

Tiistaina oppaamme ja bussi noutavat sinut hotellista Funchalin lentokentälle, josta palaat Finnairin suoralla lennolla Helsinkiin.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

24.11.2021
Toimistomme marras- ja joulukuun aukioloajat
24.09.2021
Vuoden 2022 matkoja avattu myyntiin!
27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut