MATKUSTUSKAUSI:   
huhtikuu-lokakuu 
MATKAVAIHTOEHDOT:
pe-ma, 3 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Vilna 2022

Kuninkaallista häähaarukointia suuriruhtinaiden palatsissa?

Liettua_Vilna_Katedraali_ja_kuninkaallinen_palatsi_iStock-519768653

Haarukka rantautui Suomeen jouluaattona 1562. Tuolloin Puolan kuningas Sigismund I:n tytär Katariina Jagellonica saapui vastavihityn puolisonsa Juhana-herttuan kanssa Krakovasta Turun linnaan. Mukanaan Katariinalla oli puolison lisäksi haarukka.

Pariskunnan häitä oli tanssittu pari kuukautta aiemmin suuriruhtinaiden palatsissa Vilnassa. Olisipa kutkuttavan jännittävää tietää enemmän haarukan matkasta Krakovan linnasta Vilnan kautta Turkuun. Mahtoikohan tuore morsian haarukoida hääkakkuaan Vilnassa tuolla innovatiivisella kapistuksella, joka ei tahmannut sormia herkutellessa? Vai syötiinköhän tuohon aikaan ylipäätään hääkakkua?

Se on ainakin varmaa, että tämän päivän matkailija ei pärjää Vilnassa pitkään ilman leivoshaarukkaa. Siitä pitävät huolen kaupungin lukuisat kahvilat herkkuineen.

Sipaise korvan taakse tuoksahdus Liettuaa!

Kourallinen_vadelmia_iStock-172280390

Paikkoihin liitetyt nimikkotuoksut ovat nykyisin The Juttu. Sellainen on jo monella hotelliketjulla – sekä esimerkiksi Porin kaupungilla ja Sibeliuksen Ainolalla. Harvalla maalla sitä kuitenkaan on.

Liettua kulkee kansallistuoksun edelläkävijöiden joukossa. Vuonna 2011 kehitetyssä The Scent of Lithuania -tuoksusta huokuu muun muassa bergamotin, vadelman, luonnonkukkien ja meripihkan aromeja. Tuoksun luvataan soveltuvan sekä henkilökohtaiseen käyttöön että kotiin.

Eli kulje kaupungilla kaikki aistit avoinna ja tuoksuttele Liettuaa. Jos kaupunkiolosuhteista jää puuttumaan vadelmien ja bergamotin bouquet, voit aina täydentää tuoksuelämystäsi sipaisemalla parfymöörin taidonnäytettä korvasi taakse.

Mikäs täällä oikein tuoksuu? – Aaaa, Liettuapa tietenkin!

Älä anna nimen hämätä (= täällä ei ole petoja).

Liettua_Vilna_sisäpihan_kahvila_iStock-867897042

Jos Užupisin kaupunginosa on jo nähty, on Žvėrynas seuraavana listalla. Se tunnetaan nostalgisista puutaloistaan ja pittoreskista ilmeestään.

Kaupunginosan nimi tarkoittaa petojen aluetta. Aikoinaan aateliset metsästivät villieläimiä Žvėrynasissa, mutta vuosien myötä petojen metsästys vaihtui tonttien metsästykseen. Nykyisin on tosi trendikästä, jos postinumero kertoo kotiosoitteen sijaitsevan entisillä petojen mailla.

Žvėrynasin viehätys perustuu sen omaan uinuvaan mikromaailmaan keskellä pääkaupungin vilskettä. Kukkia pursuilevat parvekkeet ja hyvin hoidetut puutarhat, pitsiverhot ikkunoissa ja huvikumpumaiset puutalot saavat matkailijan helposti unohtamaan ajan ja paikan. Viihtyisässä kahvilassa tai ravintolan terassilla on helppo olla vain tässä ja nyt.

Siis kaupunkimatkailun mindfulnessia vilnalaisittain, olkaapa hyvät!


Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

24.11.2021
Toimistomme marras- ja joulukuun aukioloajat
24.09.2021
Vuoden 2022 matkoja avattu myyntiin!
27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut